Необходими продукти

  • 350 г Бисквити за Чийзкейк
  • 125 г краве масло или маргарин
  • кората на 1 лимон
  • 400 г заквасена сметана
  • 300 г безсолно крема сирене
  • 2-3 с.л. пудра захар
  • 350 г конфитюр с ярък цвят (ягоди, череши, боровинки, горски плодове или др.)
  • 0,4 г (2 п) ванилия на прах или ванилова есенция
  • 10 г (1 п) желатин, достатъчен за 400-500 мл течност

Начин на приготвяне

1. Натрошаваме бисквитите фино. Към тях добавяме маслото и настърганата лимонова кора и месим до получаване на маслени трохи. Разстиламе сместа на дъното на  птавоъгълна тавичка (с размери около 20 на 26 см) и я притискаме добре.

2. Разбиваме крема сиренето и заквасената сметана с миксер. Добавяме пудрата захар и разбиваме отново. Приготвяме желатина според указанията на опаковката на съответния производител и го добавяме към получения крем. Пресипваме ½ от крема в друг съд и го смесваме с около 2/3 от конфитюра – така получаваме цветния крем. Изсипваме го върху бисквитения блат и го разпределяме равномерно. След това изсипваме белия крем и го заглаждаме, като внимаваме да не се смеси с цветния. Оставяме чийзкейка в хладилник за 1-2 часа.

3. Сервираме парчета, декорирани с малко конфитюр