Двуцветен чийзкейк
Необходими продукти
- 350 г Бисквити за Чийзкейк
- 125 г краве масло или маргарин
- кората на 1 лимон
- 400 г заквасена сметана
- 300 г безсолно крема сирене
- 2-3 с.л. пудра захар
- 350 г конфитюр с ярък цвят (ягоди, череши, боровинки, горски плодове или др.)
- 0,4 г (2 п) ванилия на прах или ванилова есенция
- 10 г (1 п) желатин, достатъчен за 400-500 мл течност
Начин на приготвяне
1. Натрошаваме бисквитите фино. Към тях добавяме маслото и настърганата лимонова кора и месим до получаване на маслени трохи. Разстиламе сместа на дъното на птавоъгълна тавичка (с размери около 20 на 26 см) и я притискаме добре.
2. Разбиваме крема сиренето и заквасената сметана с миксер. Добавяме пудрата захар и разбиваме отново. Приготвяме желатина според указанията на опаковката на съответния производител и го добавяме към получения крем. Пресипваме ½ от крема в друг съд и го смесваме с около 2/3 от конфитюра – така получаваме цветния крем. Изсипваме го върху бисквитения блат и го разпределяме равномерно. След това изсипваме белия крем и го заглаждаме, като внимаваме да не се смеси с цветния. Оставяме чийзкейка в хладилник за 1-2 часа.
3. Сервираме парчета, декорирани с малко конфитюр