Социални дейности

Социални дейности

„Победа” подкрепи децата, нуждаещи се от бъбречна трансплантация

Днес, 14.01.2008 г., „Победа” АД подкрепи акцията за донорство на Фондацията на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България и Българския съюз на бъбречно-трансплантираните пред Двореца на децата в София. Там в 12:45 часа деца, които се нуждаят от бъбречна трансплантация, направиха голяма „зелена панделка” от балони като символ на донорството. Цел на събитието бе да се напомни на обществеността и най-вече на институциите за техните проблеми и за трудностите, с които се сблъскват.

„В България не се извършват бъбречни трансплантации на деца и държавата не взема никакво отношение по въпроса.” – каза Стоянка Ананиева, изпълняващ длъжността Председател на Българския съюз на бъбречно-трансплантираните, по време на акцията.
„В България от повече от 3 години не е правена нито една бъбречна трансплантация на деца, защото при тях тази операция е по-рискова, отколкото при възрастните и лекарите не искат да поемат този риск. В страната ни почти няма условия и специалисти за извършване на трансплантации. Една подобна трансплантация в Европейския съюз струва над 100 000 евро и обикновените хора не могат да си я позволят. Децата, които нямат пари за трансплантация в Европейския съюз, нямат друг изход освен този да търсят алтернативни начини за трансплантация в други страни.”

Малко преди Коледното си тържество, децата, нуждаещи се от бъбречна трансплантация пуснаха във въздуха 25-те балона с логото на „Победа” АД, с надеждата, че символа „Победа” ще им помогне да победят проблемите си.

„На този етап частният бизнес ни помага повече от държавата със съпричастност и средства, но малцина са тези, които могат да се оперират, благодарение на дарения, така че държавата трябва най-накрая да осигури средства, условия и добри специалисти за трансплантации”, добави Стоянка Ананиева.

Бъдете информирани

Научавайте първи, абонирайте се за актуална информация, новини и промоции.